Arnhem,
19
juli
2017
|
13:43
Europe/Amsterdam

DEKRA koopt Duits racecircuit Lausitzring voor connected en automated driving tests

DEKRA neemt racecircuit over

Internationale expertorganisatie DEKRA neemt met ingang van 1 november 2017 de Lausitzring, een racecircuit in Duitsland, over. In samenwerking met het DEKRA Technology Center (DTC) wordt de locatie ontwikkeld tot het test- en innovatiecentrum voor toekomstige mobiliteitsoplossingen. Het circuit wordt een centraal onderdeel van het internationale testnetwerk voor connected en autonomous driving, dat DEKRA in Europa en Azië opzet.

“We investeren meer dan dertig miljoen euro in het nieuwe testnetwerk”, zegt Stefan Kölbl, CEO van DEKRA. “Automatisering en connectiviteit zijn namelijk ook in de automotive sector de trends voor de toekomst en zullen van grote invloed zijn op de veiligheid van de mobiliteit. Wij nemen onze ambitie om de veiligheid in de wereld te verbeteren zeer serieus en daarom bieden we de automotive industrie onze expertise op het gebied van testen en ontwikkeling aan. De overname van de Lausitzring en de combinatie met het DEKRA Technology Center is een belangrijke stap voor ons.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Klettwitz komt de focus te liggen op de ontwikkeling van testfaciliteiten voor alle aspecten van autonoom rijden. Op termijn wordt daar ook het onderwerp connectiviteit aan toegevoegd, dat nu nog vooral het domein is van de DEKRA-experts in Malaga. Met behulp van hun expertise wordt de komende jaren ook op dat gebied testcapaciteit ontwikkeld. “De combinatie van connectiviteit en automatisering is een essentiële voorwaarde voor autonome voertuigen. Daarom moeten onze automotive-klanten voor de noodzakelijke testservices bij één dienstverlener terecht kunnen. We zijn in staat om die complete, geïntegreerde dienstverlening aan te bieden dankzij intensieve samenwerking tussen alle DEKRA business units”, zei Stefan Kölbl.

In Klettwitz zet DEKRA Europa's grootste, onafhankelijke testcentrum voor connected en autonome voertuigen op. “We investeren in wegen en faciliteiten voor het testen van automatische rijfuncties onder allerlei rijomstandigheden, zodat we straks op een flexibele manier zeer complexe scenario’s kunnen nabootsen”, licht Clemens Klinke, lid van de raad van bestuur van DEKRA, toe. “Er komen op het terrein bijvoorbeeld twee stadsroutes, een offroad traject, een snelweggedeelte over het bestaande circuit en enkele grote asfaltoppervlaktes.“

De infrastructuur op het terrein omvat alle noodzakelijke componenten voor de integratie van vehicle-to-vehicle en vehicle-to-infrastructure communicatie (V2V en V2X). “De meetapparatuur bestaat uit ultramoderne systemen zoals rijrobots, zelfaangedreven platforms en installaties voor mobiele verkeersinfrastructuur, die we kunnen gebruiken om herkenningssystemen voor de omgeving te testen. Deze werken met camera’s, laser en radar,” zegt Klinke.

De testlocatie wordt begin 2018 in gebruik genomen. In dat jaar wordt ook de uitbreiding van de circuits en de technische infrastructuur gerealiseerd. Naast de tests kunnen op het nieuwe circuit ook hoogwaardige trainingen gegeven worden voor autonoom rijden. Daarvoor bedraagt de capaciteit 500 mensen per dag.