Arnhem,
19
juli
2016
|
10:53
Europe/Amsterdam

DEKRA overhandigt eerste ISCC PLUS-certificaat in Nederland aan HempFlax

100% aantoonbaar 100% duurzaam in hele keten, van grondstof tot eindproduct

Het Groningse bedrijf HempFlax, dat zich gespecialiseerd heeft in de productie en verwerking van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van vezelhennep en vlas, heeft als eerste bedrijf in Nederland het ISCC PLUS-certificaat ontvangen. Certificeringsbedrijf DEKRA heeft het certificaat onlangs in Oude Pekela overhandigd. Met het ISCC PLUS-certificaat maakt HempFlax zijn 100% duurzaamheid voor zichzelf én voor zijn klanten 100% aantoonbaar.

ISCC PLUS staat voor International Sustainability and Carbon Certification System. Van origine is ISCC een certificeringsschema voor biobrandstoffen, maar inmiddels is het uitgebreid voor de certificering van hernieuwbare grondstoffen die gebruikt worden voor ‘short rotation crops’, biomaterialen, bioplastics, voedsel en diervoeders. Het schema voor deze specifieke producten heet ISCC PLUS.

Concreet houdt dit in dat in ISCC PLUS de eisen zijn vastgelegd waaraan een landbouwer moet voldoen als hij zijn producten wil verkopen aan fabrikanten die het bijbehorende logo willen voeren. Ook zijn in ISCC PLUS de eisen vastgelegd om de gecertificeerde landbouwproducten en alle intermediaire en eindproducten in de keten te kunnen traceren.

Certificeringsinstantie DEKRA bood HempFlax met het ISCC PLUS-certificaat de mogelijkheid zijn duurzaamheidscertificatie uit te breiden naar de andere producten in zijn portfolio. Voortaan zijn niet alleen hennepvezels in bulk als grondstof voor verdere verwerking in de automotive-sector 100% aantoonbaar duurzaam, maar bijvoorbeeld ook HempFlax’ hennepproducten voor de paardenhouderij, voor kleindieren, voor de bouw, voor de land- en tuinbouw en voor de industrie. “En daar profiteert iedereen in de keten van”, aldus Mark Reinders, directeur van HempFlax. Los van het feit dat onze ketenpartners en wij van begin tot eind met goede producten bijdragen aan een duurzame wereld, is het ISCC PLUS-certificaat letterlijk een grote ‘plus’ voor hun positionering en marketing. Met het keurmerk toont een bedrijf onomstotelijk aan dat het optimale duurzaamheid garandeert.”

Certificeringsproces

“Zoals dat hoort bij een serieuze certificering, is het ook een serieuze klus om ze voor elkaar te krijgen”, weet Eric Evers, salesmanager bij DEKRA, als geen ander. “We doorlopen aardig wat stappen samen met onze opdrachtgever en er is behoorlijk wat tijd mee gemoeid. Maar het eindresultaat mag er zijn: het gecertificeerde bedrijf is 100% aantoonbaar 100% duurzaam, in de hele keten.”

DEKRA heeft vergelijkbare certificeringstrajecten afgerond bij Essent en RWE, die zich beide bezighouden met biogas.

Boilerplate

Over DEKRA

Sinds 90 jaar werkt DEKRA aan veiligheid. Uit de in 1925 in Berlijn opgerichte Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V is een wereldwijd toonaangevend expertisebedrijf ontstaan. DEKRA SE, een honderd procent dochteronderneming van DEKRA e.V., stuurt de operationele bedrijfsvoering van het concern aan. In boekjaar 2015 heeft DEKRA een omzet van ongeveer 2,7 miljard gerealiseerd. Er werken bij het bedrijf ongeveer 37.400 medewerkers in meer van vijftig landen op vijf continenten. Met gekwalificeerde en onafhankelijke dienstverlening houden ze zich bezig met veiligheid in het verkeer, op de werkplek en thuis. Het portfolio varieert van voertuiginspecties en -keuringen, via schadeafhandeling, industriële en bouwinspecties, advisering over veiligheid, testen en certificering van producten en systemen tot en met opleidingen en tijdelijk werk. De ambitie tot het 100-jarige bestaan luidt: DEKRA wordt dé wereldwijde partner voor een veilige wereld.