Arnhem,
17
mei
2016
|
11:15
Europe/Amsterdam

Omzet DEKRA stijgt in 2015 met 8,4 procent naar 2,7 miljard euro

Test- en certificeringsbedrijf DEKRA heeft in 2015 wederom een flinke groei gerealiseerd. De wereldwijde omzet kwam in 2015 uit op 2,72 miljard euro; een groei van 8,4 procent. De winst steeg met zo’n 15 procent naar 201,1 miljoen euro. Het aantal medewerkers groeide in 2015 met 1.600 naar ruim 37.000. Met deze resultaten zijn de ambitieuze doelstellingen van DEKRA voor 2015 gerealiseerd; zowel in Europa als in de groeimarkten Noord-Amerika en Azië. ”Inmiddels is DEKRA uitgegroeid tot een van de top 5 spelers in de connectivitymarkt”, zei CEO Stefan Kölbl in een toelichting. “Digitale expertise wordt een kerncompetentie voor ons. Daarom investeren we in de verbetering van de kwalificaties van ons personeel en zijn we op zoek naar specialisten op het gebied van het Internet of Things.”

In de afgelopen vijf jaar is het personeelsbestand van DEKRA met 12.000 medewerkers gegroeid. De omzet is in die periode met een miljard gestegen. “Bij alles wat we doen staat veiligheid centraal”, zegt Kölbl. “Ons streven is om in 2025 de wereldwijde partner voor een veiliger wereld te worden. Dat doel staat omschreven in het strategische programma ‘Vision 2025’, dat de leidraad is voor verdere, internationale expansie. Behalve op onze Europese thuismarkt ligt de focus vooral op groei in Noord-Amerika en Azië. We willen onze omzet daar verdubbelen, maar we zullen blijven inzetten op strategische overnames. Daarnaast zullen we ons netwerk van testcenters en laboratoria verder uitbreiden om onze diensten in de buurt van al onze klanten aan te kunnen bieden.“

Automotive

De omzet van DEKRA Automotive is in 2015 met 6,9% gestegen tot 1,42 miljard euro. Met een omzet van 1,1 miljard euro en een marktaandeel van 34% heeft DEKRA Automobil GmbH zijn positie op de Duitse thuismarkt zelfs nog versterkt. DEKRA keurt jaarlijks ongeveer 26 miljoen voertuigen en is daarmee ook wereldwijd marktleider. Het netwerk van testcentra is in 2015 uitgebreid naar belangrijke markten als Zweden, de Verenigde Staten en Canada. Daarnaast heeft DEKRA activiteiten opgezet in Slovenië, Servië, Hongarije en Bulgarije.

In de activiteiten van DEKRA, die betrekking hebben op mobiliteit, nemen het gebruik van elektronische systemen en de betekenis van communicatietechnologie snel toe. Daarnaast groeit het aantal elektrische voertuigen en zal ook het belang van elektronische rij-assistentiesystemen toenemen. “Dat schept nieuwe mogelijkheden voor DEKRA“, zei Stefan Kölbl. “Als de marktleider in voertuiginspecties en keuringen kunnen we een belangrijke partner worden van de overheid en automobielfabrikanten als het gaat om de veiligheid en betrouwbaarheid van systemen.“

De service unit DEKRA Industrial heeft zijn marktpositie dankzij strategische overnames verstevigd. De service unit realiseerde een omzetstijging van 14.8% en kwam uit op 806 miljoen euro.

Product Testing

In 2015 heeft DEKRA zich duidelijk gemanifesteerd als speler op de markt voor Internet of Things, EMC en electrical testing. Deze activiteiten vallen onder de service Unit Product Testing & Certification die wereldwijd geleid wordt vanuit Arnhem. De activiteiten werden in 2015 aangevuld door de overname van onder andere het Spaanse AT4 Wireless, dat een van de marktleiders is in het testen van draadloze connectiviteit. In combinatie met de eerder overgenomen bedrijven QuieTek en de iST Group in Taiwan heeft DEKRA nu een enorme grote expertise opgebouwd in het testen en certificeren van telecommunicatie-apparatuur en smart home producten.

In de markt voor product testing en certificering heeft DEKRA zijn positie in 2015 verstevigd met de opening van tien nieuwe laboratoria. Begin 2016 werden twee andere laboratoria in Hefei (China) en Dubai geopend.

Material Testing & Inspection

De activiteiten van de service unit Material Testing & Inspection zijn eveneens verder uitgebreid. Bovendien zijn de diensten beter op elkaar afgestemd. Met behulp van de kennis van robotgestuurde inspecties, geavanceerde software en analysetechnieken ontwikkelt DEKRA verschillende diensten op het gebied van monitoring op afstand en predictive maintenance.

Op basis van de expertise op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit (EMC) heeft DEKRA Rail bijvoorbeeld voor de Nederlandse Spoorwegen een monitoringsysteem ontwikkeld dat de veiligheid van het treinverkeer verbetert. Zo’n zeven miljoen datasets van treinen, signaleringssystemen en de railinfrastructuur worden elke dag geanalyseerd om eventuele risico’s in kaart te brengen. Met behulp van die data kunnen in een vroeg stadium fouten in de aandrijving geconstateerd worden, zodat vroegtijdig onderhoud uitgevoerd kan worden en ongevallen voorkomen worden.

Personnel

DEKRA Personnel realiseerde in 2015 een omzetstijging van 2,4% en kwam uit op 476 miljoen euro. In Duitsland is DEKRA Personnel uitgegroeid tot de op zes na grootste bemiddelaar in tijdelijke arbeidskrachten en opleider van medewerkers in veiligheid, voor auto- en transportbedrijven en voor de gezondheidszorg.

Vooruitzichten 2016

DEKRA realiseerde in 2015 voor het twaalfde achtereenvolgende jaar een groei. En dankzij de goede internationale uitgangspositie en het uitgebreide aanbod van diensten op het gebied van veiligheid verwacht DEKRA de goede resultaten ook in 2016 voort te kunnen zetten. Kölbl zet voor 2016 in op een groeipercentage tussen de 5 en 8 procent. “Voor ons is veiligheid meer dan werk; we zetten ons in voor een veilige omgeving; op het werk, thuis en in de vrije tijd. Wij worden de wereldwijde partner voor een veiliger wereld.”

Boilerplate

Over DEKRA

Sinds 90 jaar werkt DEKRA aan veiligheid. Uit de in 1925 in Berlijn opgerichte Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V is een wereldwijd toonaangevend expertisebedrijf ontstaan. DEKRA SE, een honderd procent dochteronderneming van DEKRA e.V., stuurt de operationele bedrijfsvoering van het concern aan. In boekjaar 2015 heeft DEKRA een omzet van 2,7 miljard gerealiseerd. Er werken bij het bedrijf ongeveer 37.000 medewerkers in meer van vijftig landen op vijf continenten. Met gekwalificeerde en onafhankelijke dienstverlening houden ze zich bezig met veiligheid in het verkeer, op de werkplek en thuis. Het portfolio varieert van voertuiginspecties en -keuringen, via schadeafhandeling, industriële en bouwinspecties, advisering over veiligheid, testen en certificering van producten en systemen tot en met opleidingen en tijdelijk werk. De ambitie tot het 100-jarige bestaan luidt: DEKRA wordt dé wereldwijde partner voor een veilige wereld.